19-12-2019 | Dit nieuws van 2019 bleef journalist Florence Imandt het meest bij
Regioverslaggevers van BN DeStem blikken in december terug op hun meest memorabele verhalen uit 2019. Vandaag kijkt verslaggever Florence Imandt terug op drie bijzondere artikelen.
2: Bevrijdingsverhalen raken iedereen
Vrijwel al mijn collega’s hebben het afgelopen jaar over 75 jaar bevrijding geschreven. Mijn geluk was dat ik én met West-Brabantse hoogbejaarden kon spreken over wat ze aan den lijve hebben ondervonden én met scholieren die oorlog en bevrijding vrijwel alleen in de geschiedenislessen op school meekrijgen. Op beide fronten was het leerzaam.
Een rode draad in de gesprekken met de ouderen bleek de ‘vergrijzing’ van opvattingen over goed en fout. Er is bijvoorbeeld begrip voor jonge Duitse militairen die aan het eind van de oorlog onderdak zochten bij Nederlandse gezinnen, terwijl het beeld van geallieerden of verzetslieden die Duitse militairen met een geweer in de rug wegvoerden, juist ongemak opwekt.
Kennelijk is er na 75 jaar meer ruimte voor grijstinten, al wordt al te negatieve informatie over ‘onze bevrijders’ nog steeds niet gepruimd, volgens historicus Chris Klep. Wat me tijdens de geschiedenislessen op het Mollerlyceum in Bergen op Zoom opviel: met de betrokkenheid, interesse en kennis van jongeren rond de Tweede Wereldoorlog is het in weerwil van het algemene idee, helemaal niet zo slecht gesteld. Petje af voor de twee meiden van 5VWO die zich via het project Faces to Graves verdiepten in de levens van gesneuvelde Canadese soldaten en hen daardoor een gezicht gaven.
Klik op de koppeling voor het hele artikel
Dit nieuws van 2019 bleef journalist Florence Imandt het meest bij | Terugblik 2019 | bndestem.nl