Enkele meisjes willen weten of hier ook vrouwen begraven liggen. ,,Nee, maar wel op het Canadese kerkhof in Holten”, weet Raaijmakers. ,,Zij was verpleegster, haar vriend soldaat. Ze overleefden de oorlog, maar bleven in Europa om te helpen met de wederopbouw. Drie maanden nadat ze waren getrouwd, kwamen ze om bij een verkeersongeluk in Duitsland. Zij kreeg ook een graf in Holten.”
Dennis werd vlak bij het Markiezenhof geraakt door een granaat die voor de Duitsers bedoeld was, hij was pas 17
Marcel van Oorschot, gids Faces to Graves / Stichting Bevrijding Brabantse Wal
Of de leerlingen zin hebben in nóg een verhaal? Jaaah, roepen ze luid. Van Oorschot houdt halt bij het graf van Dennis Hoare. ,,In 1927 geboren in Canada, hij hield van jagen, vissen, honk- en softbal. Op zijn zestiende werd hij soldaat, in oktober 1944 sneuvelde hij vlak bij het Markiezenhof, hier in Bergen op Zoom.”
Brute pech, zo blijkt. ,,Waar nu ’t Rijks staat, bij rivier De Zoom, werd hard gevochten. Dennis is per ongeluk geraakt door een afzwaaiende granaat van de geallieerden die voor de Duitsers was bedoeld. Hij werd slechts zeventien jaar”, vertelt Van Oorschot, die de scholieren laat voelen aan een soldatenpak zoals Dennis destijds droeg.
,,We willen onze jeugd op deze manier iets meegeven van 80 jaar bevrijding”, zegt de Woensdrechtse gemeentewoordvoerder Sharan Kok. De busreis is betaald door Lionsclub Zuidkwartier, vertelt Gerhard Horstink. ,,Dit is een mooi doel om te steunen. Goed dat jongeren zich bewust worden van wat zich hier heeft afgespeeld.”