15-10-2024 | Scholieren uit Ossendrecht bezoeken het Canadese ereveld in Bergen op Zoom.

BERGEN OP ZOOM/OSSENDRECHT - Van een granaat bij je huis tot het graf van een 17-jarige Canadese soldaat. Ook als je zelf pas elf bent, maakt de bevrijding van West-Brabant tachtig jaar na dato nog altijd indruk. ,,Zo stil krijg ik ze met de rekenles niet.”


In het kille ochtendgrijs lopen scholieren dinsdag langs de 1119 graven op de Canadese erebegraafplaats bij Bergen op Zoom. ,,Zoveel?”, klinkt het verbaasd. ,,Ja, zo veel gesneuvelde soldaten. Die liggen hier echt”, vertelt gids Marcel van Oorschot. ,,Oh, jullie komen uit Ossendrecht. Nou, daar is in 1944 ook heel hard gevochten. Militairen die daar omkwamen, zijn hier ook begraven.”

Finn Goris (11) staat vooraan als zijn groep 8 van basisschool ’t Paviljoen uitleg krijgt. Voor hem is de oorlog vorige week extra gaan leven. ,,Er kwamen mensen bij ons langs die op internet plekken zoeken waar gevochten is. Vlak bij waar ik woon, aan Het Geleg, stonden toen wel 160 kanonnen. Op het land hebben ze met een metaaldetector granaten en knopen en zo gevonden”, vertelt Finn.

Voor één klasgenootje komen de verhalen op een andere manier dichtbij. ,,We hebben een Oekraïens meisje in de groep”, legt leerkracht Verona Huijbregts uit. ,,Toen veteraan Piet van Eekelen gisteren op school kwam vertellen, wilde ze er niet bij zijn, te confronterend. Maar vandaag is ze toch meegekomen. Je merkt aan alle kinderen dat ze dit interessant vinden. Zo geboeid krijg ik ze niet met rekenles...”Deze Canadees zat eerst in de gevangenis, maar kwam in Europa vechten voor onze vrijheid. 

Bij het graf van Ernest La Framboise legt Caroline Raaijmakers, ook gids van Faces to Graves, onderdeel van Stichting Bevrijding Brabantse Wal, een link tussen heden en verleden. ,,Ernest zat in Canada in de gevangenis en kreeg de keuze: daar blijven, of in Europa gaan strijden voor onze vrijheid. Daarbij is hij gesneuveld. Nu herhaalt de geschiedenis zich, want in Rusland krijgen gevangenen ook zo’n aanbod om tegen Oekraïne te vechten.”

 

Enkele meisjes willen weten of hier ook vrouwen begraven liggen. ,,Nee, maar wel op het Canadese kerkhof in Holten”, weet Raaijmakers. ,,Zij was verpleegster, haar vriend soldaat. Ze overleefden de oorlog, maar bleven in Europa om te helpen met de wederopbouw. Drie maanden nadat ze waren getrouwd, kwamen ze om bij een verkeersongeluk in Duitsland. Zij kreeg ook een graf in Holten.”

Dennis werd vlak bij het Markiezenhof geraakt door een granaat die voor de Duitsers bedoeld was, hij was pas 17

Marcel van Oorschot, gids Faces to Graves / Stichting Bevrijding Brabantse Wal

Of de leerlingen zin hebben in nóg een verhaal? Jaaah, roepen ze luid. Van Oorschot houdt halt bij het graf van Dennis Hoare. ,,In 1927 geboren in Canada, hij hield van jagen, vissen, honk- en softbal. Op zijn zestiende werd hij soldaat, in oktober 1944 sneuvelde hij vlak bij het Markiezenhof, hier in Bergen op Zoom.”

Brute pech, zo blijkt. ,,Waar nu ’t Rijks staat, bij rivier De Zoom, werd hard gevochten. Dennis is per ongeluk geraakt door een afzwaaiende granaat van de geallieerden die voor de Duitsers was bedoeld. Hij werd slechts zeventien jaar”, vertelt Van Oorschot, die de scholieren laat voelen aan een soldatenpak zoals Dennis destijds droeg.

,,We willen onze jeugd op deze manier iets meegeven van 80 jaar bevrijding”, zegt de Woensdrechtse gemeentewoordvoerder Sharan Kok. De busreis is betaald door Lionsclub Zuidkwartier, vertelt Gerhard Horstink. ,,Dit is een mooi doel om te steunen. Goed dat jongeren zich bewust worden van wat zich hier heeft afgespeeld.”